Heidewachtelkennel van ‘t Eyck toe Balij

INFO HEIDEWACHTEL

KORTE GESCHIEDENIS 

De Heidewachtel is één van de verschijningsvormen van de Spioen, het bruinbonte langharige jachthondje, dat al in de Middeleeuwen in West Europa voorkwam. Deze honden stonden ook wel bekend als 'vogelhonden' . Ze werden gebruikt om het wild op te drijven, zodat er met jachtvogels op gejaagd kon worden. Ook stonden deze honden voor, dat wil zeggen dat ze door doodstil te blijven staan, de jager het wild aanwezen.
In het begin van deze eeuw trof boswachter Edmund Löns op boerderijen in Münsterland en het aangrenzende gebied in Nederland nog afstammelingen van die vroegere vogelhonden aan. Hij voegde de verschillende foklijnen samen tot het ras dat we nu in Nederland als de Heidewachtel en in Duitsland als de Kleine Münsterländer kennen.
In Engelstalige gebieden kent men de Heidewachtel onder de naam Small Münsterländer.

VERSCHIJNING

De Heidewachtel is een middelgrote hond met een schofthoogte tussen de 50 en 56 cm. Het is een krachtige, elegante verschijning. De kleur is bruin-wit of bruin- schimmel en de vacht is halflang, met franje aan de oren en de poten en een fraaie vlag aan de staart. Het hoofd straalt adel uit. De oren zijn hoog aangezet en de neus is egaal bruin. Lichaam en rug zijn sterk. In actie wordt de staart in een lichte boog omhoog gedragen; een krulstaart is ongewenst

volgende pagina’s  Als Huishond 
Socialisatie  Als Jachthond   Werken/Trainen